Τον Αύγουστο του 1989 ιδρύθηκε ο ποδηλατικός σύλλογος του ΤΑΛΩ. Στα Χανιά ήδη καλλιεργούταν το άθλημα της ποδηλασίας από το ποδηλατικό σωματείο του Κύδωνα. Κάποιοι όμως τότε αποφάσισαν ότι θα ήθελαν να προσφέρουν κάτι παραπάνω και πίστεψαν ότι αυτό θα το καταφέρουν με την ίδρυση ενός αμιγούς ποδηλατικού σωματείου που στόχος του θα ήταν η διάδοση του αθλήματος της ποδηλασίας στην κοινωνία των Χανίων και την ανάδειξη του στα κορυφαία ποδηλατικά σωματεία.
Με πρωτεργάτες τους Κουρμούλη Κώστα, Διγαλάκη Γιώργο, Φραγκιουδάκη Γιώργο και ενεργούς συμπαραστάτες τα ιδρυτικά μέλη και τις κατόπιν διοικήσεις κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τους στόχους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόλις τρία χρόνια από την ίδρυσή του ο Τάλως κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων (1992), ενώ από το 1993 έως και το 1998 ήταν μόνιμος πρωταθλητής Ελλάδος στην κατηγορία των εφήβων.
Έτσι με σταθερά βήματα και γερμανική μεθοδικότητα έφθασε την τελευταία επταετία (1999-2005) να κερδίζει τον τίτλο της κορυφαίας ελληνικής ομάδος στην ποδηλασία του δρόμου, ενώ στην γενική κατάταξη το 2002, 2004 και το 2005 τον έφερε να βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ελληνικής ποδηλασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποιότητας των αθλητών που διαθέτει είναι ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από δέκα ποδηλάτες και ποδηλάτριες κάθε χρόνο είναι μέλη των Εθνικών ομάδων ανδρών, εφήβων και γυναικών. Ενώ επιτυχίες όπως του Μαρεντάκη Παναγιώτη όπου το 1996 ήταν 31ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων (η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών Έλληνα αθλητή στον δρόμο), η 4η θέση της Ελληνικάκης Ρίτας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πίστας νεανίδων το 1998 καθώς και η 5η του Πενταράκη Κώστα στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας εφήβων το 2001, δείχνουν ότι πλέον οι στόχοι των αθλητών του Ταλω έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τα στενά όρια της χώρας μας.
Αυτή την στιγμή οι ποδηλάτες και ποδηλάτριες του Τάλω – ANEK LINES πραγματοποιούν και πάλι εκπληκτικές εμφανίσεις και αναμένεται να είναι και πάλι οι πρωταγωνιστές στην Ελληνική ποδηλασία με στόχους που ξεφεύγουν από την διάκριση στους εγχώριους αγώνες. Αυτή όμως η συνεχής ανοδική πορεία του συλλόγου σίγουρα δεν θα ήταν εφικτή αν δεν είχε ο σύλλογος του Τάλω άξια μέλη στα διοικητικά συμβούλια και προπονητές που εργαζόταν με ζήλο και μεθοδικότητα.
Οι πρώτοι προπονητές του συλλόγου όπως ο Διγαλάκης Γιώργος και ο Φραγκιουδάκης Γιωργός κατάφεραν να δώσουν τις σωστές κατευθύνσεις και να θέσουν τις βάσεις για την μετέπειτα πορεία. Στην συνέχεια τον Φραγκιουδάκη Γιώργο που παρέμεινε αρχιπροπονητής του συλλόγου έως και το 2004 τον διαδέχθηκε ο μέχρι τότε βοηθός του Μαρεντάκης Παναγιώτης που στα πρώτα του βήματα από την νέα του θέση δείχνει ότι μπορεί επάξια να συνεχίσει την πορεία που είχε χαράξει ο προκάτοχος. Τα τμήματα υποδομής και την ορεινή ποδηλασία τα έχει υπό την επίβλεψη του με επιτυχία τα τελευταία χρόνια ο Ορφανουδάκης Κώστας. Κατά το 1999 και το 2000 από το πόστο του μάνατζερ πρόσφερε τις υπηρεσίες του ο τωρινός προπονητής της Εθνικής Λεβεντάκης Γιώργος και από την θέση του βοηθού προπονητή και υπεύθυνου του ΜΤΒ ο Μεντάκης Μανόλης καθώς και ο Μωραιτάκης Μάρκος.
Ο πρώην πρόεδρος του Τάλω Κοκολαντωνάκης Γρηγόρης, ο πρώην γενικός αρχηγός Κουρμούλης Κώστας, ο τότε αντιπρόεδρος Κοπανάκης Γιάννης και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου θέτουν νέους υψηλούς στόχους για δημιουργία ημιεπαγγελματικής ομάδος ενώ εξοπλίζουν τον σύλλογο με όλα τα απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία του. Ο Χανιώτικος σύλλογος ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που απέκτησε ειδικό αυτοκίνητο (πουλμανάκι) ενώ παρέχει κάλυψη υλική και οικονομική στους κορυφαίους αθλητές της ομάδος. Στα πλαίσια αυτής της φιλοσοφίας ο Τάλως αρχίζει από το 1999 να συμμετέχει και σε αγώνες στο εξωτερικό με πρόσφατο παράδειγμα τον γύρο Σλοβακίας και σημαντικούς αγώνες σε όλη την Ιταλία με συνοδούς τους προπονητές της ομάδος και τον ακούραστο Γιάννη Κοπανάκη.
Σήμερα αθλητές προπονητές και το νέο διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε από της εκλογές στις αρχές του 2006 θέτουν ως στόχο την διατήρηση της ομάδος στην κορυφή της Ελληνικής ποδηλασίας με την παραγωγή αθλητών και αθλητριών που θα διακρίνονται όχι μόνο για το τις επιδόσεις τους αλλά πρωταρχικά για το ήθος τους και την παιδεία τους.
Όλα αυτά βέβαια δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την συμπαράσταση της ΑΝΕΚ LINES που είναι και ο χρυσός χορηγός της ομάδος τα τελευταία χρόνια και ο βασικός στυλοβάτης της ομάδός καθώς και την βοήθεια των χορηγών IDEAL BIKES, ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ, ΜΙΚΡΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ, ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ, ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ, ΣΑΜΑΡΙΑ, ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ, ΕΛΠΑ και IMAGE που συνεργάζονται με τον σύλλογο δεν θα ήταν εφικτό αυτή την στιγμή να μιλάμε για τις επιτυχίες του συλλόγου. Πέρα όμως τους χορηγούς σημαντική υποστήριξη έχει και από τον δήμο της Νέας Κυδωνίας και τον δήμαρχο κ. Αποστολάκη καθώς και από το επιτελείο του αθλητικού γραφείου.